V současnosti máme všichni hned několik možností, jak se dostat z místa na místo. Ti z nás, kteří oplývají sportovním duchem, dávají přednost kolu, bruslím nebo koloběžce. Ostatní využijí auto, tramvaj, autobus a Pražané často metro. Někteří ale nemají tolik štěstí a nemohou využít všechny zmíněné možnosti.

Pro nevidomé a slabozraké může být cestování metrem doprovázeno často nepřekonatelnými komplikacemi. Přes veškeré změny, které Dopravní podnik v metru za poslední roky uskutečnil, najdeme ještě několik míst, která vyžadují naši pozornost.

Již od roku 1990 jsou všechny nově budované stanice metra automaticky budovány tak, aby byly lehce přístupné i pro nevidomé lidi. Nejčastěji jsou stanice vybaveny takzvanými „Vodícími liniemi", tedy objekty či drážkami (jde o linie určené pro pohyb s bílou holí, ve formě tří mělkých drážek, vybroušených do kamenné dlažby nástupiště), které usnadňují nevidomému orientaci. Do některých starších stanic byly již dodatečně doinstalovány (resp. vybroušeny), ale Dopravní podnik bohužel nemá dostatek volných finančních prostředků, aby sám zajistil dodatečné úpravy ve všech starších stanicích.

Záměr doplnění vodících linií v těchto stanicích je společnou iniciativou organizace Business Leaders Forum, Dopravního podniku hl. m. Prahy a Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, to vše pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy.

Od úterý 16. října, kdy proběhne slavnostní představení Vodících drážek na nástupišti metra Radlická, budou mít nevidomí možnost využít tyto drážky a usnadnit si svůj pohyb v místech, kde to doposud nebylo možné. Díky úsilí Bussiness Leaders Forum se podařilo najít generálního partnera ze soukromého sektoru- skupinu ČSOB, který zajistí tolik potřebné chybějící finanční prostředky na vybroušení Vodících linií ve stanici Radlická.

Mnoho studentů opouštělo LSE s vidinou, že oni jsou hybateli změn. Po letech na třídních srazech vidíme, jak těžké je „maket the diference". CSR je často jen PR a reálná řešení firmy nerealizují. Je radostí, že od roku 1992 může BLF nabízet support všem CSR manažerům a společnostem, které mají stejně jako ČSOB chuť měnit prostředí, v němž působím k lepšímu. Je radost spolu s leadery českého byznysu dále designovat a přivádět v život konkrétní řešení reálných problémů.