Jaká je Vaše vzpomínka na Váš první teambuilding? U mě je to jasné: sluníčko, beachvolejbal, rekreační středisko uprostřed lesů, které pamatovalo ROH, sele na rožni, dobře naladěný pan ředitel a fajn popovídání s přáteli i nepřáteli.

Jak asi každý, kdo se pohybuje v oblasti firem, ví, že nyní je „doba osekávací“. Tedy, vše, co znamená výdaj nezbytný, nalézá se v ohrožení. Dejme si tedy na talíř všechny plusy takových setkávání: milé popovídání, čas na poznání kolegů i z nepracovní stránky, milý čas na oddych, prostor na setkání s lidmi, které v rámci společnosti ne vždy máte šanci poznat blíže a se kterými přesto pracujete. Pro vedení firmy je to jistě možnost se prezentovat v dobrém světle, odměnit svůj tým.

Proč ale tuto akci nepozdvihnout o level výše a peníze do ní vynaložené nezhodnotit více než jen v opečeném selátku a radostných obličejích Vašeho týmu? Hovořím ne o nápadu vyvolat ve Vašem týmu touhou po firemním dobrovolnictví, ale touhou Vás, těch, kdo rozhodujete o tom, jak bude takový teambuilding působit po svém uplynutí, jaký přínos bude mít i pro ty, kdo nejsou jeho organizátory a konzumenty.

Pojďme se podívat, co teambuilding zmůže na příkladu projektu Ligy lidských práv, tzv. Liga cupu. Liga cup je sportovní událostí, v rámci níž soutěží různé firemní týmy v kopané a beach volejbalu. Vše je tedy tak jak známe- přijdu, sestavím tým, zahraji si, dám si pivečko a jdu dom. Aha, ale co se děje po tom, co já jdu přes sprchu dom? Peníze ze startovného žijí dále svůj život! Po ukončení zápasu míří do rozpočtu organizace Liga lidských práv a je využit na poradenské služby pro více než 3000 pacientů ročně, kteří potřebují bezplatné právní služby. Ty jim zajistí Liga lidských práv a tito pacienti se tak domohou v českých nemocnicí svých práv. Nejen oni, ale i nemocniční personál prochází školeními o právech a povinnostech pacientů. Tedy, není teambuilding jako teambuilding. Některý může za sebou zanechat nejen prázdné kelímky od piva, ale i mnoho dobrého v podobě finančních prostředků pro chod dobrého projektu, z nějž bude benefitovat třeba i babička jednoho z volejbalistů či fanoušků Liga cupu. Tedy proč netvořit přidanou hodnotu a vnášet společensky odpovědný přístup i do teambuildingu?