V tom co děláte se neustále učíte, den po dni, zkušenost ke zkušenosti. Pokud Vám však nastavuje zrcadlo zkušenější manažer a je Vám otevřeně partnerem a mentorem, Váš posun bude probíhat jednak efektivněji a jednak radostněji. Nechci říci, že za svá rozhodnutí ztrácíte odpovědnost, ale minimálně Váš partner doma bude muset být menší vrbou než dosud a Vaše rozhodnutí budete mít více připravená.

Proč objevovat kolo? Proč se nepoučit z dovedností druhého? Proč si nevyslechnout nepříjemnou zpětnou vazbu, a vyvarovat se tak případných chyb? V České republice se začíná ze semínka rozrůstat pěkně košatá rostlinka. Rostlinka se jmenuje fenomén mentoringu.

Co je mentoring? Váš hlavní životní mentor bude velmi pravděpodobně vaše maminka, zde ale mluvíme o mentorovi, kterého si vybíráte, tedy učení se od osobnosti, kterou obdivujete, ke které vzhlížíte a která Vám může a chce pomoci rozvíjet váš potenciál k růstu, ať profesnímu či osobnímu (a neříkám, že toto všechno neplní i vaše maminka). Proč je kolem nás stále více duelů mentor-mentorovaný?

Osobně vidím dva: zkušení lidé z byznysu začínali podnikat po revoluci, nyní je jim kolem padesátky a výše a ví, že to, co chtěli vybudovat, vybudovali a ví, že jejich úkolem není budovat odkaz pouze materiální, ale může být i duchovní. Že mohou mít dopad na to, jaké osobnosti budou v byznyse po nich. A teď si představte, co se děje posledních 21 let, v Business Leaders Forum: již přes 20 let oslovujeme v rámci projektu Stínování manažerů, kterým prošlo již 1000 studentů, zkušené, vytížené lidi z top byznysu s nabídkou, aby mentorovali. A jejich reakce? Rozzáří se jim oči, chtějí do toho jít s námi! V tandemu mentor-mentorovaný se pak měsíc scházejí a diskutují vše, co souvisí se skutečným leadershipem, dobrým a odpovědným vedením firmy.

Druhý důvod: pohled z pozice mentora. Je krásné, pokud můžete být v kontaktu s mladšími lidmi (a tím nemám na mysli rodinné příslušníky, protože jak se říká „doma není nikdo prorokem“). Nahlížet do uvažování budoucí generace. Stejně jako Sheryl Sandberg ve své knize Lean In, si dovolím tvrdit, že mít mentora by mělo být pro
každého, který to se svým rozvojem, z něhož benefituje společnost kolem něj, povinné. Zkuste se zamyslet, kdo je již dlouhou dobu vaším vzorem, zavolejte mu. Anebo oslovte toho, kdo de facto již vaším mentorem je, jen jste svůj vztah takto nikdy nepojmenovali. Domluvte si pravidelnost vašich setkání, připravujte se na setkání systematicky.

Velmi nápomocná je část metodiky, kterou využíváme v projektu Business Leaders Forum zaměřeného na vzájemný mentoring žen, Lean In klub: přijít na schůzku s jednou věcí, co se povedla a proč. S jednou věcí, která se nepovedla a proč, a s jednou tématickou otázkou, například s tématem spolupráce v týmu.

Držím palce, opřete se do toho!