Nahlédnout do běžného pracovního dne manažerských es skrze projekt Stínování přes hranice studentům umožnila za podpory Visegrádského fondu organizace Business Leaders Forum. Tato platforma sdružuje přední tuzemské top manažery a propojuje je s českou akademickou sférou už více jak 20 let.

Kromě Kristíny se mezinárodního projektu účastnilo dalších 14 zahraničních studentů ze zemí Visegrádské čtyřky, kteří přijeli do České republiky spolupracovat s předními top manažery. Na rozdíl od běžných stáží mají studenti možnost nahlédnout do chodu firem z vrchu a učit se přímo od těch nejlepších. „Studenti během studia získávají spoustu teoretických znalostí, nemají však možnost ověřit si, jak to chodí v praxi. Stínování přes hranice se toto snaží změnit,“ říká Iva Petříčková, výkonná ředitelka Business Leaders Fora.

Do projektu se zapojilo celkem 5 firem, mezi kterými byla také společnost Microsoft, která vytvořila místa hned pro 6 studentů. Studenti si během 14 dní mohli srovnat teoretické znalosti nabyté ve škole s firemní praxí a vyzkoušet si, jaké jsou povinnosti manažera a jaké úkoly obnáší jeho běžný pracovní den. Studenti se také seznámili s chodem společnosti včetně jejich organizačních struktur. „Takýto obraz o spoločnosti človek nezíska ani keď je jej zamestnancom,“ říká Michal Minárik, účastník projektu, který se účastnil stínování ve firmě DAS.

Do projektu se zapojily společnosti z široké škály odvětví, studenti tak měli rozmanité možnosti zapojení. Zatímco ve společnosti Microsoft se studenti kromě stínování svého manažera podíleli na přípravě CSR reportu, ve společnosti Mamacoffee, která obchoduje s kávou a provozuje síť fair-trade kaváren, si mohli vyzkoušet i práci baristy. Za přínosnou zkušenost studenti označují nejen překračování pracovních bariér, ale i těch zahraničních, jak popisuje Agnieszka Brzozowska, která absolvovala stáž ve společnosti Bookassist, zaměřené na rezervační systémy hotelů. „Díky projektu se nyní cítím více sebejistá při práci v novém prostředí. Uvědomila jsem si také, že jsem schopná pracovat v cizí zemi.“

Projekt byl vnímán velmi kladně nejen u studentů, ale také na straně manažerů. Jiří Seidler, ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové a dlouholetý stínovaný manažer v rámci české verze Stínování manažerů, se neváhal zapojit ani do mezinárodní spolupráce. Jak sám říká, manažeři by neměli schovávat svoje znalosti, ale měli by je předávat. Vůči mladým by měli být otevření a vytvářet vzory.

Na úspěšný první ročník mezinárodního projektu Stínování přes hranice chce navázat Business Leaders Forum i v budoucnosti. V těchto dnech startuje také již 23. ročník české verze Stínování manažerů. Čeští studenti, kteří by se rádi podívali do chodu firmy a získali cenné zkušenosti od špiček ve svém oboru, budou mít další možnost v první polovině roku 2014.