Sedím v kavárně Ivety Fabešové a prostě tu není wi-fi. Těch míst, které jsou velmi cool a nejsou on-line přibývá. Proč? Protože je cool přemýšlet, zamýšlet se. Nezkoušet být stále útržkovitě přítomen v konverzaci s milionem lidí přes Facebook, wiber, mail, telefon.

Tento měsíc startuji experiment, tři měsíce bez telefonu. Jaké budou substituty: cestu do místa, kam jdu další den, si najdu na mapě večer předem doma, na nepřijatý telefon zavolám zpět, až budu sedět u PC a odpovídat na maily, má rodina musí počítat s tím, že co se domluví, se nemění, a případně na sebe pár minut počkáme, že maily a telefonáty odbavím v sedě u počítače ve vymezené době, že elektronické platby udělám u stolu a že čísla na lidi, se kterými se mám setkat, si přepíši do mobilu a při nejhorším přes den najdu budku či si mobil půjčím. Nandám si hodinky na zápěstí a hurá do toho. Ještě než se do toho pustím, tak napíšu svým třem šéfům a požádám je o svolení s tímto experimentem. Věřím v jejich osvícenost. BLF je laboratoř, kde můžeme zkoušet a šířit dobré praxe.

Před šesti lety jsem v Business Leaders Forum vytvořila tým, který má flexibilní pracovní dobu. Tento experiment se nám neskutečně vydařil, nabíráme lidi, kteří jsou schopni v tomto módu pracovat, umíme skvěle komunikovat, žádné informace se neztrácí po cestě, umíme proplouvat mezi pracovními úkoly a soukromými. Nikdo nemá špatný pocit, že jedním dechem řeší veterináře a obchodní hovor. A organizace roste, kvalita týmu je neskutečná, atmosféra unikátní.

Nicméně všichni jedeme na plné obrátky a nevypínáme. Tím pádem se nám vytěsňuje čas na promýšlení věcí. Protože v BLF chceme být těmi, kteří udávají trendy, kteří zkouší to, co se ostatní zatím neodvážili, tak dnes vypínám mobil. Budu ho mít zapnutý, když budu sedět u PC a uvidíme, co se změní.

Od ledna máme v BLF limit na práci do 18. hodiny a vypínáme o víkendech. Klienti jsou velmi spokojení, neboť můj tým jede na plné obrátky a vše vypracováváme v kvalitě a v plné soustředěnosti. Nezměnilo se tedy vůbec nic. A co se změní nyní, když nebudeme brát telefony obratem? Jak bude tato změna přijímána? Jsem zvědavá. Ale věřím, že pokud se tento experiment povede, tak může být užitečný pro nás pro všechny. Protože, když už víc zrychlit nelze, jediná cesta je zpomalit a více se soustředit, více myslet. Věřím, že možnosti jsou neomezené a jediné limity jsou limity, které si dáváme my sami. Emil Zátopek říkal, když nemůžeš, přidej. Za mne – přidej v disciplíně.